Οπλουργείο  Ήφαιστος
ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΦΙΛ SITEMAP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κυνήγι τελείωσε!
Τώρα είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να επισκευάσετε
ή να συντηρήσετε το όπλο σας.

Banner Αριστερό 1
Τεχνική Αρθρογραφία » Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο

Περιγραφή

Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο
Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο
Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο
Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο

                                        Χρωμίωση - Φάρμακο ή δηλητήριο;

Πριν από λίγους μήνες ήρθε στα χέρια μας ένα Γαλλικό Robust 222 το οποίο παρουσίαζε την τραγική εικόνα που μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία.

Στο πάνω μέρος της κάννης κάθεται κομμάτι από άλλη κάννη ( πάλι Robust) που είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν μετά από τομή και καθαρισμό για να φαίνονται τα αποτελέσματα της διάβρωσης-εξάχνωσης του μετάλλου στο τμήμα του κώνου συναρμογής. 

Είναι ή πολλοστή φορά που βρισκόμαστε αποδέκτες τέτοιων περιστατικών κυρίως από γαλλικά και κάποια Ισπανικά όπλα. Σε όλα, μα σε ΌΛΑ η αιτία είναι η εσωτερική χρωμίωση της κάννης ή οποία είχε καταστραφεί στην περιοχή του κώνου συναρμoγής και σαν αποτέλεσμα είχε ακριβώς το αντίθετο από αυτό για το οποίο υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε δηλ. Να προστατεύει την επιφάνεια του μετάλλου από την επίδραση των υπέρθερμων αερίων που κινούνται με τεράστιες ταχύτητες και την οξείδωση. Γιατί λοιπών έχει επικρατήσει η εσωτερική επιχρωμίωση των καννών ; 

Στα χρόνια μετά τον πόλεμο, όταν άρχισαν πλέον τα  κυνηγετικά όπλα να μπαίνουν σε απόλυτα βιομηχανική παραγωγή ό κάθε κατασκευαστής, για να υπερτερήσει τον ανταγωνιστών του, άρχισε να εφαρμόζει «θαυματουργές» υποτίθεται καινοτομίες , όπως για παράδειγμα το ημιαυτόματο όπλο (καραμπίνα), των 5 ή περισσοτέρων βολών το «άθραυστο» κοντάκι (κοντάκι με τζαβέτα εγκάρσια) , το κοντάκι με εσωτερικό αμορτισέρ ( που δεν κλωτσάει ), τα 4, τα 5 τα 6 κλειδιά!! Και φυσικά την πανάκεια της εσωτερικής χρωμίωσης. Διαφημίζοντας: Το όπλο που δεν χρειάζεται ΠΟΤΕ καθάρισμα, το όπλο που θα ζει στο διηνεκές κλπ, κλπ.

Η «γερή» δεξιά κάνη του όπλου αυτή δηλαδή που δεν είχε διαρραγεί μετά από τομή και καθαρισμό με υαλοβολή.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά τους. Όταν ένα χρωμιωμένο όπλο είναι καινούργιο όλα είναι μία χαρά. Ο υπερήφανος ιδιοκτήτης του μετά από ένα απλό σκούπισμα βλέπει το εσωτερικό της κάνης του να λάμπει και  συνεχίζει να το βλέπει έτσι πιθανών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή όμως ...... όπως όλα τα πράγματα το χρώμιο κάπου θα σπάσει. Αν το σπάσιμο αυτό γίνεται στο οποιοδήποτε σημείο του κοίλου της κάννης, φαίνεται (στην αρχή πολύ δύσκολα) σαν κάτι μικρά τσιμπήματα από την μύτη της καρφίτσας στο εσωτερικό του μετάλλου.

Τι γίνεται τότε, από εκείνη τη στιγμή και μετά και αναλόγως με το πόσο συχνά και επιμελώς καθαρίζεται η κάννη, τα πράγματα παίρνουν μια πολύ γρήγορη εξέλιξη με γεωμετρική πρόοδο. Οι μικρές αυτές τρυπίτσες μεγαλώνουν με μεγάλη ταχύτητα σε βάθος, εξ’ αιτίας της οξείδωσης (σκουριάς). Ο μηχανισμός της σκουριάς είναι βασικά ηλεκτρολυτικός και με την παραμικρότερη αμυχή στην χρωμίωση, η οποία λέγετε και «ευγενής επίστρωση» ( Noble coating), ηλεκτρόνια απελευθερώνονται από το σίδερο (κυρίως κάννη) προς το χρώμιο κάνοντας το σίδερο περισσότερο ανοδικό και έτσι τώρα το χρώμιο δραστικά δημιουργεί και επιταχύνει την οξείδωση!

 

Η οξείδωση επιπλέον επιταχύνεται με την δημιουργία σπηλαιώσεων (pitting) ενός πάλι ηλεκτροχημικού φαινομένου που δημιουργείται από την διαφορά περιεκτικότητας σε οξυγόνο στο βάθος της σπηλαίωσης, δηλαδή δημιουργία ηλεκτρικού στοιχείου και επομένως οξείδωσης. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι οι γυαλιστεροί επιχρωμιωμένοι ή επινικελομένοι προφυλακτήρες των αυτοκινήτων. Βλέπει κάποιος κάπου μια μικρή κουκιδίτσα σκουριάς, αν την ξύσει, από κάτω υπάρχει σπηλαίωση και τρύπα μεγάλων διαστάσεων. Όλα αυτά ισχύουν και για το κοίλο της κάννης και κάποια στιγμή (συνήθως πολύ αργά για επισκευή) η εικόνα γίνεται ορατή. Τι γίνεται όμως με την περιοχή του κώνου συναρμογής;

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολύ πιο επικίνδυνα. Η ΑΡΧΗ του κώνου συναρμογής είναι το σημείο της κάννης όπου υπάρχει το ΜΙΚΡΌΤΕΡΟ πάχος μετάλλου και η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πίεση από την έκρηξη του φυσιγγίου έτσι το πάχος του μετάλλου σε αυτό το σημείο είναι απόλυτα καθοριστικό για την ασφάλεια του όπλου. Ως μίνιμουμ με συντελεστή ασφάλειας 2 πάνω στο ελαστικό όριο του χάλυβα, θεωρούμε συνήθως τα 85 χιλ. της ίντσας. Παρόλα αυτά έχουμε δει πολλά όπλα κυρίως φθηνά Ισπανικά με ακόμα και 65 χιλ. της ίντσας καθώς και Γαλλικά με δοκιμασία στα 1200 kg με 75 χιλ της ίντσας.

Σε αυτή την κάννη το όργανο δείχνει 90 χιλ. της ίντσας (50+40) στο ασθενέστερο σημείο.

Ο κώνος συναρμογής εμπεριέχει ακόμα μερικά ατυχή προβλήματα. Πρώτον, ότι είναι κώνος. Δηλαδή μια λιγότερο ή περισσότερο απότομη στένωση δηλαδή αυτό που ονομάζουμε στην μηχανική των ρευστών Venturi που σαν αποτέλεσμα έχει την δραματική ΑΥΞΗΣΗ της ταχύτητας των αερίων που περνούν από αυτό το σημείο. Δεύτερο, ότι κατασκευαστικά η δημιουργία του γίνεται με ένα κωνικό εργαλείο (αλεζουάρ) ανάλογου σχήματος, από δε την ποιότητα αυτού του κοπτικού και πόσο κοφτερό είναι εξαρτάται η ομαλή ή άγρια ( με ατέλειες) επιφάνεια. Τρίτον, το κομμάτι αυτό ΔΕΝ είναι δυνατόν να λειανθεί όπως το επόμενο τμήμα δηλαδή το κοίλο της κάννης με  μηχάνημα λειάνσεως (honing) διότι ακριβώς είναι κωνικό. Τέταρτον επειδή στην όψη παρουσιάζεται σαν ένα σκουρόχρωμο δαχτυλίδι είναι σχεδόν αδύνατο ένα μη έμπειρο μάτι να διακρίνει επάνω του ατέλειες.

Σε πρώτη ματιά κοιτώντας την δεξιά κάννη (που ήταν κατεστραμμένη όσο και η αριστερή) δείχνει να μην εχει κανένα πρόβλημα. Πόσο διαφορετική, όμως ήταν η πραγματικότητα.

Τι είναι το Erosion (εξάχνωση, αποσάθρωση):

Είναι η σταδιακή καταστροφή της επιφάνειας του μετάλλου εξαιτίας κάποιας μηχανικής δράσης. Η εξάχνωση συμβαίνει με την επίδραση τριβής μεταξύ δύο επιφανειών καθώς και υπό την επίδραση ισχυρών ρευμάτων υγρών ή ΑΈΡΙΩΝ ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες (πτερυγια αεροστροβιλων κλπ).

Δηλαδή ακριβώς όπως στην περίπτωση μας. Αλλά δεν είναι  μόνο αυτό, υπάρχουν και χειρότερα. Το φαινόμενο του Erosion Corrosion (δηλαδή οξύδωση που οφείλεται στο Erosion) συνδυαστικού φαινομένου που συμβαίνει από την υψηλής ταχύτητας ροής ενός ρευστού υπό τυρβώδη ροή (turbulent flow). Η τυρβώδης ροή (δηλαδή μη ομαλή) είναι αποτέλεσμα του pitting που ήδη έχει δημειουργηθεί καθώς και τυχόντων ανωμαλιών στην κατεργασία που λέγαμε νωρίτερα στην εσωτερική επιφάνεια.

Για να βάλουμε τα πράγματα εν κατακλείδι σε μία σειρά. Στην αρχή κάπου στην περιοχή του κώνου σπάει το χρώμιο. Δημιουργούνται τα μικρά αυτά "τσιμπήματα" που πολύ γρήγορα με την ηλεκτρολυτική δράση μετατρέπονται σε pitting. Από εκεί και ύστερα έρχονται το Erosion και το Erosion - Corrosion να δρουν ταυτόχρονα και συνδυαστικά με πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα που βλέπουμε στις φωτογραφίες, αποτελέσματα που δεν θα συνέβαιναν αν η κάννη ήταν αχρωμίωτη.

Συμπέρασμα το χρώμιο είναι μια ύπουλη παγίδα ιδιαίτερα για τον αδαή χρήστη του όπλου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ΚΑΝΕΝΑ πραγματικά καλό χειροποίητο όπλο δεν είναι χρωμιωμένο ή μήπως νομίζεται ότι ένα όπλο που κοστίζει 30,40,50, 60, 80 χιλιάδες ευρώ το κόστος χρωμίωσης που δεν είναι πάνω από 10 ευρώ (στην βιομηχανική γραμμή παραγωγής) θα ήταν πρόβλημα.

Σας τρομάξαμε; Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας άλλωστε όπως και όλα τα πράγματα και εδώ υπάρχουν  ποιότητες και ποιότητες π.χ. η ποιότητα χρωμίωσης των μέσων Ιταλικών όπλων Beretta κλπ. είναι πολύ καλή καθώς και των ρωσικών όπλων.

Τελική συμβουλή καθαρίζεται το όπλο σας σχολαστικά, χρωμιωμένο ή αχρωμίωτο με κατάλληλα καθαριστικά. Κανένα όπλο δεν έπαθε ποτέ τίποτα από το καθάρισμα ΚΑΙ πηγαίνετε το που και που στον οπλουργό σας για έλεγχο.

Όπως βλέπεται εξ αιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των φαινομένων που αναπτύξαμε η κάννη έχει μείνει μόνο με 38 χιλ. της ίντσας στο ασθενές σημείο και το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο.

 

 
<< Προηγούμενο  |